Gripa spaniolă din 1918

 

Personajele pe care Laura Spinney le-a menționat în cartea sa sunt oameni care au schimbat istoria prin ocupațiile lor, prin curajul și dedicarea lor. Însă, mulți dintre ei au fost învinși de gripa spaniolă. Este și cazul poetului francez, Guillaume Apollinaire.

Gripa spaniolă din 1918–1920 a fost unul dintre cele mai mari dezastre umane. Poate nu numai din veacul trecut, ba chiar din toate timpurile. A infectat o treime din populaţia lumii, de la cei mai săraci imigranţi din New York, până la regele Spaniei, Franz Kafka, Mahatma Ghandi sau Regina Maria a României. Şi totuşi, în ciuda numărului mare de victime, între 50 şi 100 de milioane de oameni, a rămas în memoria noastră ca un factor secundar al Primului Război Mondial.

Relatând povestea din punctul de vedere al celor care au trăit şi au supravieţuit acelor vremuri şi bazându-se pe ultimele cercetări din istorie, virusologie, psihologie şi economie, Laura Spinney ilustrează cum pandemia a pus la încercare ingeniozitatea şi vulnerabilitatea oamenilor, dar a influenţat și politica globală, relaţiile rasiale, structurile familiale, ca şi modul de percepţie al medicinei, religiei şi artei.

 

Fragment din „Gripa spaniolă din 1918

 

„Albastrul devenea negru. Prima dată, negrul apărea la extremități, la mâini și la picioare, inclusiv la unghii, ajungea apoi să acopere membrele inferioare și, în cele din urmă, se insinua în abdomen și trunchi. De aceea, cât timp erai conștient, puteai vedea cum moartea pătrunde prin vârful degetelor tale și începe să te cuprindă cu totul. Când Blaise Cendrars a sunat la ușa casei din Boulevard Saint Germain nr. 202, la 8 noiembrie, valetul l a informat că domnul și doamna Apollinaire erau amândoi bolnavi. Cendrars își amintește că a urcat scările în grabă, a bătut cu pumnul în ușă şi cineva i-a deschis.
«Apollinaire stătea pe spate», își amintea el.
«Era complet negru.»
Apollinaire a murit a doua zi.” – fragment din „Gripa spaniolă din 1918. Pandemia care a schimbat lumea” de Laura Spinney

👉 Disponibilă pe Editura Corint

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *